ДЕЦЕНТРАЛІЗАЦІЯ: Оптимістичні настрої на місцевому рівні попри загальнонаціональний песимізм: осмислення парадоксів в Україні після Євромайдану

Стаття
24 травня 2018
Майкл Дракмен, Директор Міжнародного республіканського інституту в Україні

Українські політики мають показати, що децентралізація - це щось більше, ніж місцева історія успіху

В сучасній Україні песимізм на національному рівні є звичним явищем, яке часто приховує реальні здобутки на місцевому рівні. Насправді, починаючи з 2015 року, ситуація на місцевому рівні по всій країні часто виглядала разюче оптимістичною, принаймні за даними опитування, проведеного Міжнародним республіканським інститутом (МРІ). Протягом останніх чотирьох років мешканці найбільших міст України послідовно відзначають поліпшення умов життя в своєму місті та, водночас, висловлюють довіру до муніципальної влади й дають позитивний прогноз щодо майбутніх економічних перспектив своєї громади.
Багато хто вважає, що це відносно позитивне, але помітно локалізоване ставлення громадян є результатом української реформи децентралізації.

Всеохоплююче законодавство у сфері фінансової та адміністративної децентралізації, прийняте українським парламентом у 2014-2015 роках, тепер дозволяє міським радам та їх головам по всій країні отримувати більшу частку податкових надходжень, ніж будь-коли раніше. Це надає органам місцевої влади можливість витрачати кошти на проекти, раніше керовані призначеними посадовими особами обласного рівня чи навіть представниками вищих щаблів управлінської вертикалі. Цей процес децентралізації багато в чому є чудовим досягненням, гідним набагато більшої уваги міжнародної спільноти, особливо якщо це відбувається, незважаючи на тривалий конфлікт на сході України, окупацію Криму та слабку економіку, яка все ще не оговталася після потрясінь 2014-15 років.

Міжнародний республіканський інститут у змозі оцінити вплив реформ децентралізації на ставлення українців до місцевого самоврядування. Оприлюднення четвертого щорічного загальнонаціонального муніципального опитування МРІ свідчить про наш 4-річний досвід відстеження даних, що демонструють вплив цих реформ на українські міста. Опитування, яке проводиться щорічно з 2015 року, дослідило ставлення понад 19 тисяч мешканців обласних центрів України. Результати опитування 2018 року включають відгуки мешканців Маріуполя та Сєвєродонецька, які є тимчасовими обласними центрами в Донецькій та Луганській областях.

Результати опитування 2018 року проливають світло на реальну ситуацію в обласних центрах, яка часто не представлена в рамках міжнародного висвітлення України. Розуміння подій на регіональному та місцевому рівні має вирішальне значення для розуміння того, в якому напрямку рухається Україна в цілому. Це особливо важливо, враховуючи домінування в національних і міжнародних засобах масової інформації повідомлень про великі реформи в певній галузі, на кшталт створення антикорупційного суду, отримання майбутніх траншів МВФ та висвітлення у ЗМІ сталих песимістичних настроїв громадян щодо загальнонаціональної перспективи.

Окрім висвітлення успіхів на місцевому рівні, останнє опитування підтверджує довгострокові тенденції, що свідчать про позитивний вплив низки реформ, прийнятих парламентом з 2014 року, на місцеві громади в Україні. Було побудовано дороги і дитячі садки, а також відремонтовано громадські приміщення; водночас, адміністративні послуги стали спрощеними, а отже – більш ефективними та прозорими. Все це відбувається завдяки ініціативам центрального уряду, але оскільки плодами реформування користуються далеко за межами Києва, ці здобутки залишаються в значній мірі невизнаними поза межами самих місцевих громад. 

Серед низки цікавих отриманих даних – ознаки обережного оптимізму, який висловлюють мешканці всіх міст України щодо можливого покращення економічної ситуації в наступному році. У той час як високі тарифи на електроенергію та інфляція підірвали оптимізм громадян щодо загальнонаціональної перспективи, на місцевому рівні мешканці чітко бачать покращення стану економіки у своїх громадах. Крім того, у 17 з 24 обстежених міст респонденти відзначали значне поліпшення якості доріг з 2016 по 2017 рік, тоді як лише жителі трьох міст заявили, що якість доріг фактично погіршилася.

Ці дані свідчать про те, що оскільки міста отримали можливість спрямовувати більше податкових коштів на муніципальні проекти, дорожньо-ремонтні роботи значно покращилися. Подібно до даних опитування 2017 року, українці все ще дуже мало подорожують до інших міст (за винятком Києва). Принаймні частково це пов'язано з низькою якістю доріг та відповідною інфраструктурою. Цьогорічне поліпшення на муніципальному рівні, а також масштабні ремонтні роботи на декількох великих міжміських автомагістралях минулого літа сприяли зростанню інтенсивності сполучень по всій Україні.

Незважаючи на ці успіхи, які можна віднести на рахунок як місцевих, так і центральних органів влади, керівники держави не отримують жодного визнання своїх заслуг. Натомість місцеві міські голови та міські ради використали отриманий державний кредит, щоб активно впливати на суспільні зміни.
З наближенням загальнонаціональних виборів 2019 року надзвичайно важливо, щоб політичні партії на всіх рівнях, але особливо на національному рівні, інформували громадян України про свої успіхи та чітко визначали зв'язок між національними реформами децентралізації та поліпшенням ситуації на місцевому рівні. При цьому політичні лідери на всіх рівнях повинні чітко визначити, що децентралізація – це не просто перемога місцевого самоврядування. Децентралізація є продуктом загальнодержавної ініціативи та платформою, з допомогою якої можна досягати кращих результатів для всієї країни.

 

Джерело: DECENTRALIZATION: Local optimism vs national pessimism - making sense of Ukraine’s post-Maidan paradox 

Популярні ресурси