Презентація посібника і дискусія: "Залучення молоді до процесів прийняття рішень в умовах війни"  

23 лютого 2023

Напередодні року російського вторгнення в Україну Міжнародний республіканський інститут (МРІ) в Україні спільно з IREX провели захід "Залучення молоді до процесів прийняття рішень в умовах війни", під час якого відбулася дискусія з молоддю та презентація посібника "Громадянська освіта: як втілити на практиці".

"Протягом останнього року молодь в Україні продемонструвала надзвичайне залучення – від лінії фронту до волонтерства та громадянської боротьби за вільну і демократичну Україну. Нам дуже важливо підтримувати таку свідому молодь, яка є рушієм до перемоги та світлого демократичного майбутнього України," - зазначив програмний директор МРІ Тімоті Стауценбергер.

"Важливо вже зараз подумати, як зберегти активність та громадянську позицію молоді, як трансформувати її в поінформований вибір представників влади на всіх рівнях, активну участь у виборах, нагляді за використанням ресурсів, і участь в щоденному прийнятті рішень, які впливають на те, як виглядає життя кожної людини, якою буде наша країна, - зазначила Юлія Ткачук, заступниця директорки програми "Мріємо та діємо"/IREX. - Сьогоднішня дискусія, посібник з громадянської освіти та інші інструменти розроблені в межах програми USAID «Мріємо та діємо», допоможуть краще зрозуміти, як це зробити та сприятимуть першим крокам у цьому напрямку".

Під час заходу представники молодіжних організацій та молодіжних рад, активісти та волонтери, молоді політичні лідери, представники влади та міжнародні партнери обговорили виклики залучення молоді до процесів прийняття рішень в умовах війни та ознайомилися із розробленим посібником, який має допомогти активізувати участь молоді у громадянському житті. Дискусію з молоддю модерувала заступниця Міністра молоді та спорту Марина Попатенко.

"В перші місяці запит на волонтерство зріс у десятки разів. Молоді люди хочуть бути причетними до відбудови міст, створення безпечного середовища для інтеграції осіб з тимчасово окупованих громад, підтримувати фронт. Зараз наша організація відчуває втому від волонтерства серед молоді, разом з тим віримо що це шлях до формування звички волонтерити в щоденному житті, продовжуючи навчатися чи працювати," - зазначила учасниця панельної дискусії Анастасія Драчук, керівниця програмного відділу Будуємо Україну Разом.

Аліна Козицька, голова Маріупольської молодіжної ради, наголосила на важливості молодіжних рад як інструментів залучення молоді. Дівчина входить до складу виконавчого комітету Маріупольської міської ради, що вказує на реальну можливість молоді брати участь у прийнятті рішень на міському рівні. Маріупольська молодіжна рада продовжує працювати і сьогодні, допомагаючи підтримувати молодь Маріуполя, яка знаходиться в інших містах України.  

Про важливість держави зазначив Станіслав Андрійчук, керівник ПЛАСТу. Зокрема, шляхом створення середовищ для взаємодії молоді, які у свою чергу сприятимуть залученню молоді до розбудови держави. А також важливо працювати з молодими людьми, які покинули Україну, щоб вони поверталися та долучалися до процесів розбудови, зазначила Ірина Тулякова, керівниця проєкту «СпівДія» наголосила на важливості працювати

Про роль громадянської освіти наголосила Юлія Рашкевич, Президентка Української Асоціації Студентів: "Громадянська освіта існує в тій же системі координат, що і майбутнє нашої держави. Тому власне ми маємо зробити все, щоб наші громадяни розвивалися і разом з тим рухали Україну вперед".  

Старша спеціалістка програм МРІ Лідія Фесенко презентувала посібник "Громадянська освіта: як втілити на практиці", розроблений з урахуванням реального досвіду українських активістів. Посібник містить низку інструментів для залучення молоді до громадянського і політичного життя країни та рекомендований Міністерством освіти та науки України до використання у навчальному процесі.  

Ознайомитися із посібником "Громадянська освіта: як втілити на практиці" можна за посиланням.  

Захід "Залучення молоді до процесів прийняття рішень в умовах війни" організуали Міжнародний республіканський інститут в Україні спільно з IREX в межах програми USAID "Мріємо та діємо".   

Популярні ресурси