Робота на місцевому рівні: історія молодого лідера, який бореться з корупцією в Україні

Новини
09 грудня 2017
Наталія Якимчук 

МРІ опублікував дану статтю про співпрацю з Тарасом Случиком ще в 2016 році. Приємно, що Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) вважає цю статтю корисною і поширює її навіть через рік після публікації в День боротьби з корупцією. Пропонуємо Вашій увазі статтю про те, як Тарас Случик став самовідданим і впевненим лідером на національному рівні, гуртуючи громадян і політичних та громадських активістів по всій Україні задля об’єднання зусиль у боротьбі з корупцією

Тарас Случик виступає на мітингу в своєму рідному місті Івано-Франківську, закликаючи студентів вищих навчальних закладів до активних дій. / Фото з архіву МРІ

Починаючи з 2008 року, з першого курсу навчання на факультеті політології університету, Тарас Случик активно займався громадським лобіюванням задля впровадження належного врядування в Україні.

Через кілька років після того, як Тарас вступив до університету, до влади прийшов Віктор Янукович, що викликало згортання демократичних процесів в Україні. Місцеві вибори 2010 року та парламентські вибори 2012 року відбулися зі значними порушеннями.

Тарас був щиро переконаний, що для створення в Україні сильної демократії необхідно здійснити кардинальні зміни. Під час перебування в університеті він намагався знайти способи практичного втілення своїх ідей, але на той момент йому ще не вистачало цілеспрямованості. Завдяки участі в кількох семінарах Міжнародного республіканського інституту (МРІ) за фінансової підтримки USAID з питань залучення громадян до співпраці з органами місцевої влади, він зрозумів, що для впровадження змін потрібно почати з малого, роблячи все для того, щоб політика на місцевому рівні визначалась не на основі приватного інтересу, а відображала інтереси громади.

Впродовж багатьох років, Тарас брав участь в акціях протесту для відстоювання прав молоді, проводив семінари на тему громадської активності та лідерства для молоді в районних центрах області, а також очолював обласну організацію Всеукраїнської молодіжної громадської організації "Демократичний Альянс".

Тарас Случик організував акції протесту за участі студентів вищих навчальних закладів з усієї країни. / Фото з архіву МРІ

Боротьба з корупцією у сфері комунального господарства України

Надання державних послуг громадянам України є тією ланкою, що пов’язує громаду з місцевою владою. Міські регіональні центри створюють комунальні підприємства для надання цих послуг, і їх якість при цьому є відображенням ефективності місцевої системи управління. Вразливість цих підприємств до корупції та їх непрозорість можна пояснити браком вимог стосовно розкриття ними інформації про свою діяльність.

На сьогоднішній день існує більше 800 комунальних підприємств в Україні.

У своєму рідному місті Івано-Франківську на заході України Тарас почав робити перші кроки з метою припинення нестримної корупції шляхом успішного лобіювання проекту резолюції до міської ради, що мала визначити, яку інформацію комунальні підприємства повинні розкривати для широкої громадськості.

Після прийняття цієї резолюції стан розкриття інформації комунальними підприємствами в цій області значно покращився. Такі заходи сприяють зниженню ступеня вразливості до корупції завдяки оприлюдненню інформації щодо цих порушень.

Розширюючи горизонти

З 2013 року Тарас відвідав десятки міст по всій Україні, де ділився досвідом щодо існуючих способів збільшення прозорості та підзвітності органів місцевого самоврядування.

“Лише зміни на низовому рівні, впроваджені в багатьох містах, можуть забезпечити практичний механізм для імплементації стандартів прозорості по всій країні”, - стверджував Тарас.

Його зусилля не пройшли повз увагу лідерів громадянського суспільства і громадських активістів, депутатів міських рад, представників місцевих органів влади та міських голів. Працюючи над підвищенням підзвітності і прозорості в Україні, за підтримки USAID, Тарас використав Івано-Франківськ в якості моделі, яка б надихнула інші громади здійснювати ініціативи щодо боротьби з корупцією в своїх органах місцевої влади.

Тарас став самовідданим і впевненим лідером на національному рівні, гуртуючи громадян і політичних та громадських активістів по всій Україні задля об’єднання зусиль у боротьбі з корупцією. Він також продовжує розробляти законодавство з метою впровадження найвищих стандартів належного врядування та прозорості в органах місцевої влади, деякі з яких були прийняті міськими радами по всій країні, в тому числі нещодавно в місті Тернополі на заході України.

USAID має намір скористатися успішним досвідом Тараса з метою об’єднання громад задля зменшення можливостей і стимулів для корупції і створення спільного бачення демократичного майбутнього.

 

9 грудня 2016 року

Наталія Якимчук

Популярні ресурси