МРІ запускає проєкт “ПоліTALKиня & війна”

15 червня 2022
Ганна Гопко з Юлією Вусенко у розмові «ПоліTALKиня & війна» (Фото: Міжнародний республіканський інститут)

8 українських жінок-політикинь розповідають, як працюють в умовах війни та боряться на своєму фронті. Про те, як сльози політикинь пробивають іноземних політиків. Як політики з різних партій, але однієї сім’ї, стоять єдиним фронтом. Як працюють на територіях, що перебувають під активним обстрілом ворога. Таку серію розмов «ПоліTALKиня & війна» запускає Міжнародний республіканський інститут спільно з Українською жіночою демократичною мережею за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID). 

«Ми хочемо продемонструвати мужність українських політикинь. Для того, щоб кожна українська жінка зрозуміла важливість боротьби на своєму фронті – в Україні чи закордоном, вдома чи на роботі. Ми хочемо розповісти світу про відвагу та стійкість українських політикинь, про кожен крок, який веде до перемоги не тільки Україну, а весь демократичний світ», - пояснює ідею проєкту Майкл Дракмен, директор Міжнародного республіканського інституту в Україні. 

Учасницями проєкту стали чинні та колишні депутатки Верховної Ради України та місцевих рад. Політикині представляють різні політичні сили, але боряться за спільну перемогу. Знаходяться у державному чи громадському секторі, але працюють у синергії. 

Марія Мезенцева у розмові «ПоліTALKиня & війна» (Фото: Міжнародний республіканський інститут)

Однією із учасниць стала Марія Мезенцева, народна депутатка України від партії «Слуга народу» та керівниця постійної делегації в Парламентській Асамблеї Ради Європи. Марія активно працює над здобуттям України членства в ЄС. А також її колега по цьому напрямку роботи - Марія Іонова, народна депутатка України від партії «Європейська Солідарність». 

Так званий жіночий міжнародний політичний фронт представляє ще одна учасниця проєкту – Альона Шкрум, народна депутатка від партії «Батьківщина». Альона демонструє політичну єдність на прикладі власної сім’ї – з чоловіком від партії «Слуга народу» Дмитром Наталухою. 

Альона Шкрум з Юлією Вусенко у розмові «ПоліTALKиня & війна» (Фото: Міжнародний республіканський інститут)

Нічого не заважає бути частиною жіночого міжнародного політичного фронту громадській активістці Ганні Гопко, яка раніше очолювала Комітет Верховної Ради України у закордонних справах. 

У проєкті «ПоліTALKиня & війна» також взяла участь колишня народна депутатка та депутатка обласної ради Оксана Юринець, яка є співорганізаторкою першого українського жіночого ветеранського простору ReHub. А також народна депутатка Яна Зінкевич, яка водночас служить добровольцем у армії.  

Оксана Юринець з Юлією Вусенко у розмові «ПоліTALKиня & війна» (Фото: Міжнародний республіканський інститут)

Розмови «ПоліTALKиня & війна» веде тренерка МРІ та депутатка Волинської обласної ради Юлія Вусенко: «Я розумію, наскільки сьогодні складно кожній політикині та кожній українській жінці. Я сама є політиком та жінкою, тому під час наших розмов намагаюся підняти ті найважливіші питання, які турбують політикинь сьогодні». 

«Цей проєкт має надихнути політикинь та усіх українських жінок продовжувати свою боротьбу – до нашої перемоги», - наголошує Ірина Славова, керівниця Української жіночої демократичної мережі, яка є співорганізатором проєкту. 

Українська жіноча демократична мережа є частиною глобальної ініціативи Міжнародного республіканського інституту -  Жіночої демократичної мережі. В Україні мережа працює із 2017 року і об’єднує уже понад 500 жінок-лідерок, депутаток і посадових осіб органів місцевого самоврядування з усіх куточків України із представницями органів державної  влади задля просування спільних інтересів та утвердження рівних прав і можливостей жінок і чоловіків. 

Популярні ресурси